Wie zijn wij?

Ontmoet onze eindredacteur: Edwige

Waarom ben je actief bij Progressief Café?
Ik ben actief bij Progressief Café omdat ik geloof dat alle mensen op een rechtvaardige manier behandeld moeten worden. Ik ben van mening dat vele progressieve bewegingen vaak geboren worden uit noodkreten van vluchtelingen, migranten, LGBTQIA+ personen, vrouwen, mensen uit prachtwijken enz., maar dat witte mensen vaak organisatorisch de leiding nemen in progressieve bewegingen die naar die noodkreten luisteren. Ik sluit mij aan bij Progressief Café omdat representatie ook juist op de achtergrond belangrijk is – zo voorkomen we dat progressieve bewegingen het niet alleen bij woorden laten, maar die woorden ook omzetten in daden. 

Wat hoop je te bereiken binnen Progressief Café?
Binnen Progressief Café hoop ik een tegengeluid te geven aan de hand van mijn ervaringen als een zwarte vrouw, die zich veelal heeft bevonden in de ‘linkse witte bubbel’. Ik hoop dat Progressief Café een ‘safe space’ zal zijn om elkaar te wijzen op ons eigen falen om zo samen te leren. Mijn ambitie binnen Progressief Café is om een fijne community te bouwen van ambitieuze, groene, ruimdenkende, open, en sympathieke mensen die Nederland een stukje beter willen maken voor de ander, ongeacht wie dat is. 

Wat heeft jou de afgelopen tijd geïnspireerd?
Het is een van dé hot topics geweest de afgelopen maanden – de Toeslagenaffaire. De Toeslagenaffaire laat niet alleen zien dat er voor progressief Nederland nog veel werk aan de winkel is, maar het laat ook zien dat sterke tegendraadse geluiden (het geweldige werk van Pieter Omtzigt en Renske Leijten) effect hebben op het handelen van een instituut. De Toeslagenaffaire liet me zien dat ‘het onmogelijke voor elkaar krijgen’ wel degelijk kan – het is een bron van inspiratie voor het vele onrecht dat (nog steeds) rechtgezet moet worden.