Progressief Cafe #5: Moreel beraad over het klimaat – Amsterdam (Save the Date)

  • 5 juni
  • Gratis
  • Pakhuis de Zwijger
    • Kiza Magendane

De tijd om over klimaatverandering te praten is al lang voorbij. Het is tijd om met radicale acties klimaatrechtvaardigheid af te dwingen. Maar tegen welke prijs?

Wij hebben als samenleving niet een tekort aan kennis over de nodige interventies om de klimaatcrisis aan te pakken. Wij lijden vooral aan gebrek van politieke moed. Daarom rijst de vraag of de huidige instituties bestand zijn om het klimaatvraagstuk aan te pakken. Heeft het wel zin om in actie te komen als ‘het systeem’ de happy few dient ten koste van onze planeet? Is vreedzaam protest wel genoeg, of zou het gebruik radicaler acties, bijvoorbeeld ecosabotage, heroverwegen moeten worden? Zo ja, welke prijs zijn we allemaal bereid op persoonlijk niveau te betalen voor onze inzet voor klimaatrechtvaardigheid? Zijn wij bereid om drie tot vijftien jaar in de gevangenis te belanden als gevolg van klimaatactivisme? Welkom in het Progressief Café, welkom bij het moreel beraad over klimaatactivisme.

 

De komende tijd maken we bekend welke experts en activisten aan dit programma mee doen. Meld je alvast aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

 

Meer over het programma

Deze avond bestaat uit twee delen. In het eerste deel voeren wij een verdiepend gesprek over de noodzaak van radicale vormen van activisme om klimaatrechtvaardigheid af te dwingen. Verschillende experts uit de praktijk, politiek (activisme) en onderzoek (journalistiek en wetenschap) zullen met elkaar hierover van gedachte wisselen. In het tweede deel van de avond gaan wij, in vorm van een moreel beraad, een intiem gesprek voeren over de impact van de klimaatcrisis op persoonlijk niveau en welke prijs wij bereid zijn om daarvoor te betalen. Onder leiding van een gespecialiseerde gespreksleider zullen twijfelende, beginnende, ervaren en gestopte klimaatactivisten met elkaar een morele vraag beantwoorden: ‘Welke prijs ben ik persoonlijk bereid om te betalen om klimaatrechtvaardigheid te realiseren? Ben ik bereid om drie tot vijftien jaar in de gevangenis te belanden als gevolg van mijn activisme?’

Na afloop van het programma is de gelegenheid om met verschillende activistische organisaties op het gebied van klimaatrechtvaardigheid te spreken en zich als beginnende activisten aan te melden. Er is vooral gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen en van elkaar te leren over hoe om te gaan met deze morele vragen.

Scroll to top