Statement Progressief Café, Evenement 7 maart

  • do 16 mrt 2023
  • Kiza Magendane
  • Algemeen

In aanloop naar ons programma op 7 maart in Pakhuis de Zwijger is er commotie ontstaan. Hierdoor hebben twee sprekers zich teruggetrokken. Wij betreuren dat omdat de commotie op een misverstand berust. Door de oorspronkelijke tekst in de aankondiging van het programma ontstond de indruk dat wij geweld goedkeuren. Dat was onhandig geformuleerd en daar nemen wij stevig afstand van. De insteek van het evenement was en blijft: welke prijs ben je bereid te betalen om de klimaatontwrichting aan te pakken? 

Ons bestaansrecht als organisatie is om de progressieve onderstroom te vertalen naar beleid en praktijk. Zowel binnen academische als activistische kringen ontstaat nu de vraag hoe om te gaan met het onbehagen dat er leeft over de klimaatontwrichting. Zo schreef Andreas Malm ‘How To Blow Up a Pipeline’, waarin hij stilstaat bij effectieve methodes om klimaatrechtvaardigheid te realiseren. Malm sprak vorig jaar tijdens Brainwash Festival in Amsterdam. Ook werd hij door de Volkskrant geïnterviewd. Net als Malm en andere denkers weten wij als Progressief Café dat er een onbehagen heerst over de traagheid waarmee de klimaatcrisis wordt aangepakt. 

Wij kennen de verhalen van jongeren die uitzichtloosheid en trauma ervaren als gevolg van de klimaatcrisis. Daarom organiseren wij een moreel beraad over verschillende morele dimensie van klimaatactivisme. Hoe kun je klimaatontwrichting aanpakken  binnen de grenzen van de democratische rechtsstaat? Het is een legitieme vraag om te stellen en daarom willen wij op een respectvolle manier hierover een gesprek voeren. De reden waarom wij voor een Moreel Beraad (als vorm) kiezen is omdat het deelnemers de ruimte geeft om verschillende morele afwegingen met elkaar te delen. De discussie over de klimaatcrisis, en het onbehagen dat daarover heerst, verdient een open en eerlijk dialoog. Dat is precies wat we beogen met de avond te bereiken. 

Naar aanleiding van de commotie beraden wij ons over hoe wij op een andere moment invulling kunnen geven aan dit programma. De komende dagen publiceren wij ook podcasts en films waarin wij met verschillende experts en activisten hierover in gesprek gaan.

"*" geeft vereiste velden aan

Contact

Privacybeleid*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • 2 min
0
Scroll to top